Teadusfoorum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Toidulõhn võib tervist kahjustada

Go down

Toidulõhn võib tervist kahjustada Empty Toidulõhn võib tervist kahjustada

Postitamine  m6tleja Püh Märts 28 2010, 10:10

Kes oleks osanud arvata, et restoraniköögist meie ninna kanduvad hõrgud toiduvalmistamise aroomid võivad endast kujutada terviseohtu? Aga just nii väidavad Ameerika teadlased, kes on mõõtnud toidutegemisel õhku paiskuvaid aerosooliosakesi.

Deborah Gross Minnesota osariigis asuvast Carletoni Kolledžist ja ta kolleegid mõõtsid aerosoolide - väikese tahke puru ja pisikeste piisakeste - koguseid õige mitme toidu puhul, mida Ameerika restoranid tavaliselt pakuvad, nagu näiteks pizza, steik ja hamburgerid.

Selgus, et kõige rohkem aerosoole tekib rasvarikaste toitude valmistamisel kõrge temperatuuri juures. Eriti näiteks hamburgerite tegemisel. Kui teha näiteks tonn hamburgereid, siis aerosooliosakesi paiskub õhku 25 kilogrammi. Aga kui küpsetada wok-pannil maapähkliõlis tonn kanaliha, siis tuleb aerosoole õhku juurde tervelt 45 kilo.

Pizza on ses mõttes süütum kraam. Küpseta tonn pizzat ja oled õhku paisanud kolm kilo aerosoole.

Gross rääkis oma uurimistulemustetest San Franciscos Ameerika Keemiaühingu koosolekul.

Allikas:
http://teadus.err.ee/arhiiv?cat=1&id=1781
m6tleja
m6tleja
Administraator
Administraator

Postituste arv : 234
Points : 503
Join date : 29/11/2009
Age : 36
Asukoht : Chemikumi laboris katseklaaside vahel

https://teadus.forum.co.ee

Tagasi üles Go down

Tagasi üles

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele