Rohke soolatarbimine viib südamehaigusteni
3 posters
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Rohke soolatarbimine viib südamehaigusteni
Liigne soolasöömine on seotud oluliselt suurema insuldi ja südameveresoonkonna haiguste riskiga.
Seos suure soolatarbimise ja kõrge vererõhu vahel on juba varem kindlaks tehtud, samuti on oletatud, et üleüldine soolakoguse alandamine toidus võiks oluliselt vähendada südameveresoonkonna haigustesse haigestumist, kirjutas Physorg.
Maailma tervisorganisatsioon soovitab tarbida keskmiselt umbes viis grammi soola päevas (umbes üks teelusikatäis). Paraku on aga keskmine soolatarbimine lääneriikides pea kümme grammi päevas, paljudes Ida-Euroopa riikides veel palju kõrgem.
Pasquale Strazzullo Napoli ülikoolist ja Francesco Cappuccio Warwicki ülikoolist analüüsisid 13 teadusajakirjas avaldatud uurimuste tulemusi, kus kokku uuriti 170 000 inimese igapäevase soolatarbimise ja südamehaigustesse haigestumise vahelist seost. Arvesse võeti ka erinevusi uuringute ülesehituses ja kvaliteedis.
Analüüs näitas üheselt, et viiegrammiline erinevus igapäevases soolakoguses on seotud 23-protsendilise erinevusega insuldiohus ja 17-protsendilise erinevusega üleüldises südameveresoonkonna haigustesse haigestumise ohus.
Nende tulemuste põhjal järeldavad teadlased, et kui kogu inimkonna keskmist igapäevast soolatarbimist vähendada viie grammi võrra, võiks igal aastal vältida 1,25 miljonit surma insuldi läbi ja kolm miljonit surma südameveresoonkonna haiguste läbi. Teadlaste sõnul on need numbrid veel ilmselt alahinnatud.
Allikas:
http://www.novaator.ee/ET/meditsiin/rohke_soolatarbimine_viib_sudamehaigusteni/
Seos suure soolatarbimise ja kõrge vererõhu vahel on juba varem kindlaks tehtud, samuti on oletatud, et üleüldine soolakoguse alandamine toidus võiks oluliselt vähendada südameveresoonkonna haigustesse haigestumist, kirjutas Physorg.
Maailma tervisorganisatsioon soovitab tarbida keskmiselt umbes viis grammi soola päevas (umbes üks teelusikatäis). Paraku on aga keskmine soolatarbimine lääneriikides pea kümme grammi päevas, paljudes Ida-Euroopa riikides veel palju kõrgem.
Pasquale Strazzullo Napoli ülikoolist ja Francesco Cappuccio Warwicki ülikoolist analüüsisid 13 teadusajakirjas avaldatud uurimuste tulemusi, kus kokku uuriti 170 000 inimese igapäevase soolatarbimise ja südamehaigustesse haigestumise vahelist seost. Arvesse võeti ka erinevusi uuringute ülesehituses ja kvaliteedis.
Analüüs näitas üheselt, et viiegrammiline erinevus igapäevases soolakoguses on seotud 23-protsendilise erinevusega insuldiohus ja 17-protsendilise erinevusega üleüldises südameveresoonkonna haigustesse haigestumise ohus.
Nende tulemuste põhjal järeldavad teadlased, et kui kogu inimkonna keskmist igapäevast soolatarbimist vähendada viie grammi võrra, võiks igal aastal vältida 1,25 miljonit surma insuldi läbi ja kolm miljonit surma südameveresoonkonna haiguste läbi. Teadlaste sõnul on need numbrid veel ilmselt alahinnatud.
Allikas:
http://www.novaator.ee/ET/meditsiin/rohke_soolatarbimine_viib_sudamehaigusteni/
keemik- Administraator
- Postituste arv : 309
Points : 273
Join date : 30/11/2009
Age : 36
Re: Rohke soolatarbimine viib südamehaigusteni
Ma üldse soola eriti ei söö, aga näiteks vanaisa tarbis ohtralt soolatud toite ja noh mingi infarkt oli 80-aastaselt lihtsalt vanadusest ja insult värk, aga ma ei usu, et sool nii suurt rolli mängib, mingil määral on sool just vajalik organismile .
alter- Moderaator
- Postituste arv : 816
Points : 1418
Join date : 30/11/2009
Age : 37
Re: Rohke soolatarbimine viib südamehaigusteni
Mulle ka maitsevad soolased toidud. See on minu jaoks halb uudis, olgugi et ma tead seda juba ammu.
Ilma soolata ei ole võimalik elada. On kasutatud selliseid piinamisvõtteid, kus vangile on antud leiba ja vett. Vesi oli eelnevalt destilleeritud, milles leiba tehti ja mida joomiseks anti. Vangid surid piinarikast surma.
Ilma soolata ei ole võimalik elada. On kasutatud selliseid piinamisvõtteid, kus vangile on antud leiba ja vett. Vesi oli eelnevalt destilleeritud, milles leiba tehti ja mida joomiseks anti. Vangid surid piinarikast surma.
keemik- Administraator
- Postituste arv : 309
Points : 273
Join date : 30/11/2009
Age : 36
Re: Rohke soolatarbimine viib südamehaigusteni
Arvata võib, et piinarikas, destilleeritud vesi on pmst mitte midagi + leib, kui seal mingit taimset proteiini vms. Keharakkude mingi osmoos vist ka sõltus sooladest ja närviühendused, nii et päris hulluks läheb jah asi ilma mineraalaineteta.
alter- Moderaator
- Postituste arv : 816
Points : 1418
Join date : 30/11/2009
Age : 37
Eestlased tarbivad liiga palju soola
Viimase naatriumi tarbimist puudutava uurimuse järgi tarvitasid Eesti naised päevas keskmiselt 2,5 grammi ning mehed 3,6 grammi naatriumi ehk soolale ümberarvestatult vastavalt 6,3 ja 9,1 grammi. Mõlemal juhul on ületatud nii Maailma Terviseorganisatsiooni kui riiklikku päevast soola tarbimise soovitust. Euroopas keskmiselt tarbitakse 10–15 grammi soola päevas.
Sool ehk naatriumkloriid (NaCl) koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist. "Soola kahjulik toime tulenebki naatriumist, õigemini selle liigtarbimisest. Naatriumi on organismile kindlasti vaja, kuid probleem on selles, et reeglina saadakse naatriumi soovituslikust oluliselt rohkem," selgitas Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi. "Soola ööpäevane vajadus täiskasvanud inimesel on aga umbes 5 grammi ehk triiki täis teelusikatäis," täiendas ekspert.
Pikaajaline naatriumi liigtarbimine aitab kaasa kõrgvererõhutõve väljakujunemisele. Kõrgvererõhutõve tüsistusteks on südamepuudulikkus, südame isheemiatõbi, silmapõhjade muutused ning nägemise halvenemine. Samuti suureneb risk infarkti ja insuldi tekkeks. Liigne soolatarbimine aitab kaasa luude hõrenemisele, soodustab kehakaalu kasvu, kahjustab mao limaskesta ja muudab selle vastuvõtlikuks mitmesugustele nakkustele, sealhulgas maohaavanditele. Liigset soolatarbimist peetakse ka neerukivide peamiseks põhjustajaks.
Inimeste igapäevasest soolatarbimisest on suur osa varjatud iseloomuga. Umbes 80% soolast saadakse poest ostetud toiduainetest ja valmistoitudest. Ülejäänu lisatakse ise juurde toidu valmistamisel ja söömisel. Suurimateks naatriumiallikateks on keedusool, puljongipulber, valmistoidud, konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, juust, leib, lihasaadused, oliivid ja ketšup. Näiteks annab üks väike pakike küüslauguleibu pea kogu päevas maksimaalselt lubatud soolakoguse.
Väga oluline on jälgida pakenditel antud infot, sest samas tootekategoorias võib toodetel olla väga erinev soolasisaldus. "Juhul, kui pakendil on antud naatriumisisaldus, siis selle saab grammideks teisaldada kui korrutada naatriumi kogus 2,5-ga. Näiteks kui pakendil on toodud info, et toode sisaldab 100 grammi kohta 1,2 grammi naatriumi, siis soolale ümberarvutatult teeb see 3 grammi soola," õpetas Pitsi.
Parimaks viisiks toiduga tarbitava naatriumi vähendamiseks on vahetada oma menüüs töödeldud toidud värsketega ja kasutada toiduvalmistamisel vähem soola või asendada see järk-järgult muude toitude maitsestamise viisidega, nt ürtide ja maitsetaimede lisamisega. Inimese maitsemeeled harjuvad magedama maitsega keskmiselt kahe nädala jooksul.
Tervisliku toitumise veebilehele www.toitumine.ee on lisandunud soola teemaleht, mis aitab välja arvutada toiduga saadava soola koguse. Lisaks pakub see infot soola liigtarbimise ohtudest, õpetab, kuidas pakenditelt soolakogust leida ja arvutada ning kuidas soola tarbimisega piiri pidada.
Allikas:
http://teadus.err.ee/artikkel?id=2303&cat=1&pg=1
Sool ehk naatriumkloriid (NaCl) koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist. "Soola kahjulik toime tulenebki naatriumist, õigemini selle liigtarbimisest. Naatriumi on organismile kindlasti vaja, kuid probleem on selles, et reeglina saadakse naatriumi soovituslikust oluliselt rohkem," selgitas Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi. "Soola ööpäevane vajadus täiskasvanud inimesel on aga umbes 5 grammi ehk triiki täis teelusikatäis," täiendas ekspert.
Pikaajaline naatriumi liigtarbimine aitab kaasa kõrgvererõhutõve väljakujunemisele. Kõrgvererõhutõve tüsistusteks on südamepuudulikkus, südame isheemiatõbi, silmapõhjade muutused ning nägemise halvenemine. Samuti suureneb risk infarkti ja insuldi tekkeks. Liigne soolatarbimine aitab kaasa luude hõrenemisele, soodustab kehakaalu kasvu, kahjustab mao limaskesta ja muudab selle vastuvõtlikuks mitmesugustele nakkustele, sealhulgas maohaavanditele. Liigset soolatarbimist peetakse ka neerukivide peamiseks põhjustajaks.
Inimeste igapäevasest soolatarbimisest on suur osa varjatud iseloomuga. Umbes 80% soolast saadakse poest ostetud toiduainetest ja valmistoitudest. Ülejäänu lisatakse ise juurde toidu valmistamisel ja söömisel. Suurimateks naatriumiallikateks on keedusool, puljongipulber, valmistoidud, konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, juust, leib, lihasaadused, oliivid ja ketšup. Näiteks annab üks väike pakike küüslauguleibu pea kogu päevas maksimaalselt lubatud soolakoguse.
Väga oluline on jälgida pakenditel antud infot, sest samas tootekategoorias võib toodetel olla väga erinev soolasisaldus. "Juhul, kui pakendil on antud naatriumisisaldus, siis selle saab grammideks teisaldada kui korrutada naatriumi kogus 2,5-ga. Näiteks kui pakendil on toodud info, et toode sisaldab 100 grammi kohta 1,2 grammi naatriumi, siis soolale ümberarvutatult teeb see 3 grammi soola," õpetas Pitsi.
Parimaks viisiks toiduga tarbitava naatriumi vähendamiseks on vahetada oma menüüs töödeldud toidud värsketega ja kasutada toiduvalmistamisel vähem soola või asendada see järk-järgult muude toitude maitsestamise viisidega, nt ürtide ja maitsetaimede lisamisega. Inimese maitsemeeled harjuvad magedama maitsega keskmiselt kahe nädala jooksul.
Tervisliku toitumise veebilehele www.toitumine.ee on lisandunud soola teemaleht, mis aitab välja arvutada toiduga saadava soola koguse. Lisaks pakub see infot soola liigtarbimise ohtudest, õpetab, kuidas pakenditelt soolakogust leida ja arvutada ning kuidas soola tarbimisega piiri pidada.
Allikas:
http://teadus.err.ee/artikkel?id=2303&cat=1&pg=1
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Permissions in this forum:
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
|
|